Hifi Advies LP

De LP is helemaal terug!

Of nooit weggeweest! Het is duidelijk dat de al oude zwarte schijf met het gaatje in het midden helemaal terug is. Zelfs de bekende online winkels voeren een grote collectie LP’s. Nieuwe muziek en een hele serie zogenaamd ‘geremasterde’ heruitgaven op een mooie ‘180 grams’ persing verdringen zich om de aandacht van de muziekliefhebber. Bij mij persoonlijk is de LP nooit weggeweest. Waarom? Nostalgie? Lekker bezig zijn met het opzetten en natuurlijk omdraaien van het ‘zwarte goud’? Of is het geluid beter dan digitaal…..? Vooral ook omdat ik een uitgebreide collectie LP’s heb en die vervang je niet zomaar voor een collectie CD’s. Bovendien wil je toch die ene LP nog hebben die je toendertijd hebt gemist.

Weer prominent aanwezig

Inmiddels staat de platenspeler weer prominent op het hifi-meubel en ga ik regelmatig snuffelen in de platenbakken van nieuwe vinyl-winkels, vinyl-winkels die nooit zijn weggeweest en eerlijk bekennen, ook online. Wat opvalt is, dat ook jonge muzikanten en jonge bands het vinyl hebben omarmd en al hun releases ook op LP uitgeven en bovendien grif over de toonbank gaan, vaak naar een nieuwe groep jonge LP-luisteraars. Kunnen we concluderen, dat er eigenlijk nog twee belangrijke luistervormen overblijven? Streamen en platen draaien? Is de CD aan zijn eind?

Beter dan digitaal?

Misschien is het een academische discussie wat nu beter is. De LP, de CD of misschien toch streamen in hoge kwaliteit. Een factor is, dat de muziek op de LP een min of meer analoog proces is, waarbij de audio is gevangen in de groef en via een mechanisch-elektrisch proces wordt omgezet in muziek. Geen digitale samengeperste ‘hocus pocus’ gerelateerd aan sample frequentie en bitrate. Het klinkt allemaal mogelijk daardoor wat natuurlijker, makkelijker, noem het organischer. Geen harde gedigitaliseerde weergave van de werkelijkheid, maar een analoge beleving. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de gebruikte afspeelapparatuur, zowel bij de digitale- als bij de analoge bron. Dat tikje af en toe neem je op de koop toe en herinnert je er mogelijk aan dat de LP aan een schoonmaakbeurt toe is. Verder moeten we ons realiseren dat de gewone CD uit 1979 stamt en gebaseerd is op de toenmalige digitale techniek. Helaas hebben de SACD of HD-CD het eigenlijk nooit helemaal gered.

Critici

Critici zullen zeggen, dat de LP’s allemaal worden gemaakt vanuit een digitale master en het dus niet uitmaakt. We moeten ons daarbij wel realiseren dat de master is gemaakt met moderne digitale opnametechniek, die de standaard CD ver te boven gaat. Wie weet dat deze kwaliteit wel te horen is via een LP. Bovendien worden er steeds vaker weer analoge opnamen gemaakt en dan zit er geen bit of byte meer tussen. De nieuwste release van de oude LP’s van Joe Jackson bijvoorbeeld, zijn zonder uitzondering gemaakt van analoge opnamen.

Commerciele truc

Daarnaast zijn er ook mensen die het een commerciële truc vinden om de teruglopende CD verkoop te compenseren. Nogmaals, het is mogelijk een academische discussie met voor- en tegenstanders. Iedereen moet het zelf ervaren wat zijn of haar mening is en wil overgaan tot de aanschaf van een platenspeler en de LP-collectie weer uit te breiden of er mee te starten.

Platenspeler

Het enige belangrijke is als je besluit vinyl weer in huist te halen, dat de platenspeler wel enig niveau moet hebben om al dat moois goed in de luisterruimte te weer te geven. Natuurijk met een goed element (MM of MC*)) , naald én een mooi klinkende versterker. Nieuwe versterkers hebben standaard steeds vaker een ingang voor een platenspeler. Op zich een plezierige ontwikkeling, al kun je met een losse voorversterker al snel een behoorlijke verbetering in de weergave realiseren.

Vraag advies

Hifi Advies kan door een zeer lange ervaring met vinyl je helpen bij de keuze van een platenspeler, element en eventueel een benodigde voorversterker. Laat een bericht achter op ons Contacformulier en we nemen contact met je op.

*) MM/MC Deze afkorting staat voor Moving Magnet en Moving Coil. Twee verschillende technieken om de informatie in de groef van de LP om te zetten in een elektrisch signaal. Beide technieken zijn in te zetten en van beiden zijn toppers te koop in de hifi-markt, waarbij je wel rekening moet houden dat een MC-element een hiervoor aangepaste voorversterker moet hebben die het zeer lage uitgangssignaal van het MC-element kan versterken. Het MC-element is gevoeliger en kan vaak mooier klinken. Hier zijn ook de duurste elementen te vinden die op kunnen lopen tot meer dan 10.000 euro.