Monitors boekenplank Luidsprekers

Wordt het een vloerstaande- of een monitor luidspreker

Wordt het een vloerstaande- of een monitor luidspreker. Dit is een belangrijke vraag voor iedere muziekliefhebber die mooie weergevers in zijn luisterruimte wil hebben. Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn waardoor je niet zo maar kunt zeggen dat de een altijd beter is dan de andere. Beide bouwwijzen hebben hun voordelen!

Boekenplank luidspreker of monitor luidspreker

Verder nog even de term monitor luidspreker. In de specificaties spreekt men over een monitor of boekenplank luidspreker (bookshelf). Deze term is echter weggelegd voor een kleine groep luidsprekers die daadwerkelijk op de boekenplank kunnen functioneren. Het merendeel van dit benoemde type luidspreker kan dat niet. Deels omdat ze domweg te groot of te zwaar zijn of dat de basreflexpoort aan de achterkant zit. Vandaar dat ik in dit artikel spreek van een monitor die geplaatst wordt op een voet en los van de wand.

Past een vloerstaande luidspreker wel?

Ten eerste past een vloerstaande luidspreker wel in het interieur – belangrijker nog – kan de akoestiek en de afmeting van de ruimte wel met een grote vloerstaander uit de voeten. Een monitor heeft het grote voordeel – zeker de goede ontwerpen die zeg maar beginnen vanaf 1000 euro per stuk – dat ze op korte afstand beluisterd kunnen worden én bovendien veel beter in staat zijn een mooi stereobeeld neer te zetten in een kleine ruimte dan een vloerstaande luidsprekers. Door een groter frontaaloppervlak van deze laatste en meerdere luidsprekerunits hebben vloerstaanders nu eenmaal meer ruimte nodig om tot dezelfde prestaties te komen. Bovendien eisen vloerstaanders ook een grotere luisterafstand op; dat moet allemaal wel kunnen.

Lage tonen versus evenwichtig geluidsbeeld

Het is ontegenzeggelijk zo, doordat vloerstaanders meer ruimte hebben voor meerdere luidsprekerunits, meer inhoud hebben en hierdoor verder doorlopen in het laag. Met dit extraatje is dit type luidspreker uitstekend in staat echt lage tonen weer te geven. Dat impliceert wel, dat de ruimte waarin de luidsprekers staan, dit moet kunnen verwerken. Het zou zomaar kunnen dat de bas de dienst uitmaakt en het midden en hoog ondersneeuwen. Een monitor kan hierin juist excelleren, door een evenwichtig geluidsbeeld neer te zetten in kleinere ruimtes.

De prijs

Vaak wordt er ook gekozen voor een monitor luidspreker voor de prijs. Een monitor is nu eenmaal goedkoper – ook inclusief voeten – dan een vloerstaand broertje die vanuit dezelfde filosofie is ontworpen. Toch is het beter om dan toch een goede betaalbare monitor te kopen, dan voor hetzelfde bedrag een minder uitgevoerd vloerstaand drie- of vierwegssysteem aan te schaffen. Deze laatste klinkt vaak stukken minder dan de goed bedachte monitor. 

Daarnaast moeten we ons ook realiseren dat er fabrikanten zijn die monitors bouwen die de 10.000 euro voor een setje ruim te boven gaan. Kortom, je hoeft als muziekliefhebber met voorkeur (of noodzaak) voor een monitor niets te kort te komen. 

Het gaat om de muziek

Maar als je de ruimte én het budget hebt, dan kun je een vloerstaand systeem aanschaffen, met een aantal specifieke voordelen, zoals een dieper laag en het vermogen om een grote ruimte te vullen met muziek! En daar gaat het uiteindelijk allemaal om: genieten van muziek!

Advies

Bij een belangrijke aanschaf zoals de keuze voor een type luidspreker, kan Hifi Advies je helpen op de zoektocht naar het fijnste geluid, binnen je vastgestelde budget. 

Vul het Contactformulier in en wij nemen contact met je op.
Eigen Hifi set

Zelf luister ik sinds een half jaar naar monitors op voet. Mijn huiskamer en tevens luisterruimte is van beperkte afmeting. Eerst stonden er kleine vloerstaande luidsprekers, paste mooi in het interieur. Die hadden als nadeel dat het laag enigszins achterbleef en een beperkt geluidsbeeld gaven qua definitie en diepte. Op proef had ik een paar vloerstaande luidsprekers met een flinke bezetting. Klonken geweldig, maar waren qua zowel grootte als luidheid een stap te ver voor mijn huiskamer. Die bui voelde ik natuurlijk al hangen, maar je moet het ervaren, ook ik. 

Toen was het de beurt aan een paar monitor luidsprekers met nog steeds behoorlijke afmetingen. Deze voelden zich als een vis in het water en ik ook! Ze passen perfect in het interieur en – het belangrijkste – in de ruimte qua geluidsbeeld! Mooi en strak laag en een heel gaaf middengebied en een lekker sprankelend hoog, zonder fel te worden. Gasten vragen vaak waar de subwoofer staat…… nou, die is er niet. Uiteindelijk mochten deze blijven. Ook de ‘huiselijke impedantie’ was ten opzichte van deze luidsprekers laag, zolang ze maar wit zouden zijn. En zo geschiedde.

In Nederland verkrijgbare monitor luidsprekers

Onderstaand treft u een lijst met monitor luidsprekers die begin 2019 te koop zijn op de Nederlandse markt. We hebben er veel aan gedaan om alles op een rij te krijgen, maar mogelijk missen er luidsprekermerken en -types. De lijst omvat monitors vanaf ongeveer € 1.000,- per stuk. De Gegevens zijn zo compleet mogelijk en gebaseerd op door de fabrikant verstrekte specificaties. Een leeg veld betekent dat deze gegevens niet bekend zijn gemaakt.

Monitor Luidsprekers Nederland 03-2019 Hifi Advies
Monitor Luidsprekers Nederland 03-2019 ©Hifi Advies