Rhapsody Hilversum

Een buitenaardse belevenis bij Rhapsody Hilversum

Als je denkt aan ‘buitenaards’ denk je vooral aan stilte, ruimte en diepe duisternis. Inderdaad, al deze aspecten waren te voelen en te horen tijdens een on-aardse luisterbelevenis. Harry en Michael hadden werkelijk alles uit de kast getrokken om je iets bijzonders te laten ervaren tijdens deze demonstratie met als terechte titel: ‘Redefining the State of High-End’. 

Waar luisterden we naar? Vooral muziek! Opnamen van heden en verleden, digitaal (DAC en SACD) en vinyl. Vooral een oude opname van een registratie van de Ring gedirigeerd door Solti klonk als herboren. Je realiseert je dan opnieuw dat deze uitvoering wordt bestempeld als mooiste ooit. Een andere opname die imponeerde was de registratie door Rhapsody Analog (SACD) van Atzko Kohashi (piano) en Eddy Koopman (percussie). Harry liet toepasselijk het nummer Herfst horen.

Oh ja, de set. Eigenlijk was die er niet. Je zat niet naar een verzameling apparatuur en kabels te luisteren, maar je werd direct in de ruimte gezogen waar een ‘donkere’ stilte overheerste – Harry noemde de stilte het zwartste zwart – en van waar vanuit muziek klonk in de zuiverste vorm. Alle termen en beschrijving over plaatsing, staffeling, definitie, weergave van hoge- en lage tonen, het midden, technische gegevens, detaillering, konden overboord. Zo had ik muziek nog maar weinig gehoord, misschien wel nooit. Je kan hier eigenlijk niets aan toevoegen. Elk woord over de set is te veel of je doet het geheel te kort.

De set was opgebouwd rondom de 10-serie van CH Precision. Voor- en eindversterker met elk een aparte voeding. Misschien wel de beste versterker ooit…?! Gek gezegd, deze versterker klinkt nergens naar, behalve naar pure muziek. De weergave werd verzorgd door de Estelon Forza, die als geen andere muziek tot leven kan brengen, zeker met deze aansturing die wel lijkt gemaakt voor de Forza. De bronnen waren een CH Precision C1 Digital to Analog Controller, een CH Precision D1.5 SACD/CD-speler, een CH Precision P1 Phono Stage (met X1 voeding) en een draaitafel van Döhmann, de nieuwe Helix One Mk2, een primeur. Het geheel werd verbonden met Schnerzinger kabels, ook werden er diverse Schnerzinger producten ingezet om het geheel tegen hoogfrequente stoorvelden te beschermen.

Kortom, een klein uurtje genieten en volledig opgenomen worden in de ruimte van muziek; een buitenaardse belevenis.

Rhapsody Hilversum: https://rhapsody.nl

CH Precision: https://www.ch-precision.com

Döhmann: https://dohmannaudio.com