Hifi Advies Stroomkabel Schone audiogroep

De stroomkabel nader bekeken

De stroomkabel is een onderschat fenomeen in de Hifi- of High-End set. Met de audio-apparatuur komt altijd een mooi zwart netsnoer mee, die we meestal gebruiken om het apparaat te voeden. Het is een functioneel netsnoer dat voor veel doeleinden prima voldoet. Echter, voor audio is het niet meer dan een ‘dropveter’. Het netsnoer is gemaakt van ‘gewoon’ koper en is niet afgeschermd. Bovendien wordt er goedkope PVC-isolatie gebruikt. Hiermee is het o.a. een antenne voor hoogfrequente storingen (WiFi, GSM, DECT, schakelende voedingen, etc.) in de omgeving die mee het apparaat in gaan en meedoen aan de geluidsvorming. Ook ontstaan er foutjes in het tijdsdomein, waar onze oren zeer gevoelig voor zijn.

Hifi- of High-End set

We zien dat er wel aandacht wordt besteed aan de interlink. Het dunne zwarte snoertje met vaak plastic tulpstekkertjes wordt snel vervangen voor een beter exemplaar, maar het netsnoer mag blijven en dat is een gemiste kans voor een beter geluid.

Op dit moment zijn er veel fabrikanten die zich specialiseren op het gebied van netsnoeren. De markt is welhaast overvoerd. Bedragen van enkele tientjes tot aan bedragen die vijf cijfers tellen! Allemaal om onze geliefde muziek zo zuiver mogelijk te laten klinken, niet gehinderd door allerlei storingen uit het stroomnet.

Wat doet een goed netsnoer

Doordat deze zijn afgeschermd wordt al heel veel ellende buiten de deur gehouden in de laatste meter(s) stroom naar de geluidsapparatuur. In dit laatste stukje, via deze vaak complexe én afgeschermde kabel – soms zelfs meerdere geleiders van diverse materialen – wordt de stroom ‘gezuiverd’, schoon gehouden en als het ware gestabiliseerd. We houden zo heel wat storing buiten de deur. Plaatsing en detaillering van het geluidsbeeld worden met gebruik van een goede netkabel beter en mooier. De muziek klinkt bovendien opener en energieker. Ervaring leert dat stemmen en akoestische instrumenten verder naar voeren komen en losser van het geheel klinken.

Schone groep

Een stapje verder kan zorgen voor een nog beter signaal. Als de stroom ons woonhuis binnenkomt, is de kabel afgeschermd en de stroom nog vrij schoon. Houden zo, zouden we zeggen. De ervaring leert dat juist de laatste meters door het woonhuis de meeste storing oppikt door al eerder genoemde bronnen. Als we vanaf de meterkast met een speciale kabel onze set voeden – aangevuld met een smeltveiligheid, geen automaat! – én met een degelijk stopcontact, dan houden we de boel ook nog eens storingsvrij in dit stuk van het stroomtraject. Het resultaat is vaak verbluffend, zonder dat er één apparaat is gewisseld voor een beter exemplaar. De kosten voor zo’n afgeschermde en speciale netkabel loopt tot zo’n 40,- euro per meter.

Lijnfilter

Wil je ook nog het laatste greintje ongewenste zweem verwijderen kan dit met een lijnfilter of lichtnetfilter Dit kan een ingebouwd filter zijn in een audio-stekkerblok of een speciale voorziening die luistert naar de naam: Clean Power Supply o.i.d.. Een apparaat ter grootte van een versterker. We moeten echter wel in de gaten houden dat deze apparaten voldoende vermogen aan de versterker kunnen leveren en niet geknepen wordt door het netfilter. Dan spannen we het paard achter de wagen.

Vragen? Neem contact met ons op!

Kortom, heeft u vragen over dit stroomfenomeen, dan zijn wij u graag van dienst met een advies op het gebied van stroombronnen en de voeding van de Hifi set. Vul het contactformulier in en we maken een afspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.